GSXS 1000 Forum banner
21 - 40 of 107 Posts
Perth - 266 $ pierwszy serwis po 1000 km dzisiaj w modelu F
Olej mineralny Motul 15W-50 3000 (plus) - zauważalnie gładsza praca i bardzo płynna zmiana biegów.

Właśnie zarezerwowałem swój w Savage na 1000, kiedy wrócę z pracy. 215 $ jestem prawie pewien, że zostało uzgodnione, kiedy kupiłem motocykl.

Nie jestem krytykiem, ale jak dotąd niesamowita maszyna... szkoda, że jestem w pracy i nie mogę jeździć *******!

Czy ktoś ma już elektroniczną instrukcję obsługi GSXS?

Ufam tylko Dave'owi z BNH motorcycles w kwestii serwisu itp. Jest tylko on, więc na motocyklu nie pracują żadni praktykanci. W tym tygodniu montuje mi quick shifter, więc jestem bardzo podekscytowany. Jeśli jesteś w Sydney/Parramatta, znajdź go.

Zabrałem mojego F na przegląd po 1000 km w zeszły piątek. Kierownik serwisu w salonie Suzuki powiedział mi, że wymienili olej (który był olejem mineralnym) ponownie na olej mineralny i że powinien on zostać zmieniony na olej półsyntetyczny dopiero przy 10 000 km, ponieważ podobno tyle czasu zajmuje pełne dotarcie silnika. A następnie na w pełni syntetyczny na późniejszym etapie. Wskazał, że byli na kursie z Suzuki, który dotyczył również oleju, i że zgłoszono do Suzuki kilka przypadków, w których motocykle (GSXR) dymiły przedwcześnie, a osoby twierdziły, że postępowały zgodnie z docieraniem, jak sugerowano w instrukcji.

Zabrałem mojego F na przegląd po 1000 km w zeszły piątek. Kierownik serwisu w salonie Suzuki powiedział mi, że wymienili olej (który był olejem mineralnym) ponownie na olej mineralny i że powinien on zostać zmieniony na olej półsyntetyczny dopiero przy 10 000 km, ponieważ podobno tyle czasu zajmuje pełne dotarcie silnika. A następnie na w pełni syntetyczny na późniejszym etapie. Wskazał, że byli na kursie z Suzuki, który dotyczył również oleju, i że zgłoszono do Suzuki kilka przypadków, w których motocykle (GSXR) dymiły przedwcześnie, a osoby twierdziły, że postępowały zgodnie z docieraniem, jak sugerowano w instrukcji.
To tylko opinia, ale myślę, że fabryczne procedury docierania silnika za bardzo "rozpieszczają" silnik.

Wiem, że to stary wątek, ale pomyślałem, że dodam kilka obserwacji. Mój rower właśnie przekroczył 6000 km, a poprzednia wymiana oleju została wykonana przez dealera przy 1000 km.

Głównie z ciekawości, jak wyglądał olej, wczoraj zrobiłem wymianę oleju i filtra - 5000 km po pierwszej. Z czysto wizualnej inspekcji wydawało się, że jest stosunkowo wolny od oznak zużycia, ale był znacznie ciemniejszy brązowy niż się spodziewałem. Ponieważ pierścieniom zajmuje trochę czasu, aby się w pełni ułożyć, zastanawiam się, czy było więcej zanieczyszczeń z przedmuchu spalin niż można by się spodziewać później. Aha, i znalazłem płatek białej farby o długości około 4 mm siedzący na gwincie miski olejowej, wyraźnie z wnętrza silnika. Nie mam pojęcia, skąd się wziął!

Wszystko dość subiektywne - gdybym nie był na emeryturze, mógłbym wysłać próbkę przez analizator widma oleju w pracy! Dla jasności, użyłem Motul 5100 10W-40, który był olejem z wyboru w moich poprzednich 2 rowerach.

Ciemność oleju nic dla nas nie znaczy. Wiele z nich ciemnieje po rozgrzaniu z powodu zawartych w nich dodatków.

Można znaleźć olej, który zmienił kolor na 100% czarny i nadal jest w pełni zdatny do użytku. Oczywiście ciemnienie może oznaczać zanieczyszczenia. Mój samochód ciężarowy, którym jeżdżę do pracy, z przebiegiem 300 000 mil, tak robi, ale w nowym silniku, nie martw się. Czerń to nic.

Tak, kolor nic nie znaczy. Trzeba tylko patrzeć na przebieg. Lubię używać pełnego syntetyku i wymieniać go co 4-5 tys. mil. Chociaż prawdopodobnie mógłby wytrzymać 7 tys.

Wszystkie wiodące oleje marek są w porządku. Jeśli używasz tylko Oleju Marki A przez 50 000 mil, Twój silnik nie będzie w lepszym ani gorszym stanie niż gdybyś używał Oleju Marki B, C lub D. Szczerze mówiąc, jest między nimi bardzo mała różnica. Kupuję to, co jest w promocji.

Wszystkie wiodące marki olejów są w porządku. Jeśli używasz tylko wiodącej marki A przez 50 000 mil, Twój silnik nie będzie w lepszym ani gorszym stanie niż wtedy, gdybyś używał wiodącej marki B, C lub D. Szczerze mówiąc, bardzo niewiele się między nimi różni. Kupuję to, co jest w promocji.
W większości przypadków prawda, o ile olej jest syntetyczny.

mostly true, as long as the oil is synthetic.
Zasadniczo prawda, o ile olej jest syntetyczny. Używam tylko syntetycznego, ale jest wielu ludzi, którzy używają tylko niesyntetycznego i nigdy nie mają żadnych problemów związanych z olejem. Chociaż wierzę w zalety pełnego syntetyku, wielu tak nie uważa.

Widziałem badanie, w którym różne oleje były używane w taksówkach w Nowym Jorku przez kilka lat i kilkadziesiąt taksówek (DUŻO mil)... O ile pamiętam, silniki zużywały się dokładnie tak samo, niezależnie od marki i rodzaju oleju.

Wnioskiem było to, że jeśli zmieniasz olej na czas, każdy olej o odpowiedniej lepkości działa tak samo (syntetyczny lub konwencjonalny). To powiedziawszy, syntetyczny pozwala na dłuższe interwały między wymianami.

Widziałem badanie, w którym różne oleje były używane w taksówkach w Nowym Jorku w ciągu kilku lat i kilkudziesięciu taksówkach (DUŻO mil)... O ile pamiętam, silniki zużywały się dokładnie tak samo, niezależnie od marki i rodzaju oleju.

Wnioskiem było to, że jeśli zmieniasz olej na czas, każdy olej o odpowiedniej lepkości działa tak samo (syntetyczny lub konwencjonalny). To powiedziawszy, syntetyczny pozwala na dłuższe przerwy między wymianami.
Dokładnie... różnica w cenie jest tego warta, ponieważ można wydłużyć interwały wymiany oleju

Myślę, że motocykl za 10 000 $ zasługuje na syntetyk :)

IMO mineralny lub syntetyczny olej sprawdziłby się w większości przypadków w starszych motocyklach i większości samochodów, ale w tym motocyklu zdecydowałem się na pełny syntetyk, po prostu ze względu na wysoką temperaturę pracy i niektóre przejażdżki, które odbywamy, gdy jest powyżej 40°C, więc myślę, że pełny syntetyk sprawdzi się lepiej, ponieważ jest do tego przeznaczony

Moim zdaniem mineralny lub syntetyczny olej sprawdziłby się w większości przypadków w starszych motocyklach i większości samochodów, ale w tym motocyklu wybrałem w pełni syntetyczny, po prostu ze względu na wysoką temperaturę, w jakiej pracuje, i niektóre przejażdżki, które odbywamy, gdy jest powyżej 40 stopni C, więc myślę, że w pełni syntetyczny olej sprawdziłby się lepiej, ponieważ jest do tego przeznaczony
Zgadzam się. W pełni syntetyczny olej zawsze będzie lepszy.

Stawiam na półsyntetyk do przeglądu po 10 tys. km, a potem przejdę na pełny syntetyk i przy nim zostanę. Bo... tak, nie mam żadnych dowodów na to, dlaczego to dobry pomysł, lol.

21 - 40 of 107 Posts