GSXS 1000 Forum banner
21 - 40 of 59 Posts
Cześć,

Zmieniłem na przewody HEL, z klockami EBC HH, a także na radialny cylinder pompy hamulcowej Brembo.

Zrobiło to ogromną różnicę, ale pierwsze 2 zmiany zrobiły największą różnicę, teraz dużo "wgryzania się" i progresji.

Paul
Który model pompy hamulcowej wybrałeś, Paul? Czy mógłbyś wrzucić kilka zdjęć?

Nie jestem Paulem, ale muszę to wspomnieć.

Używam zacisków gsxr brembo z pompą hamulcową, która pochodziła z Ducati 1098sp. Jest to Brembo 18/19, półradialne. Ten rozmiar pasuje całkiem dobrze do naszych tłoków 32 mm.

Oto link do niego: Brembo OE Przednia pompa hamulcowa PR18/19 tytanowa bez zbiorniczka z dźwignią.61 - Produkty OPPRACING

Nie żebyś miał zamawiać jeden, ale oferuje wyszukiwanie rowerów na ebay, aby sprawdzić, czy możesz znaleźć ładny, używany.

Zapłaciłem 175,00 za kompletną jednostkę. Obejmuje to dźwignię, zbiornik i włącznik światła. Z tym masterem i klockami vesrah, skuteczność hamowania jest oszałamiająca.

To głupota, żeby to mówić, ale jeśli szukasz na ebay, bądź ostrożny. Ducati używają sprzęgła hydraulicznego. Oznacza to, że połowa pomp hamulcowych, które widzisz, jest przeznaczona do strony sprzęgła i będzie bezużyteczna w tym zastosowaniu.

Jeśli znajdziesz jeden, koniecznie go kup.

Nie jestem Paulem, ale muszę to wspomnieć.

Używam zacisków Brembo gsxr z pompą hamulcową, która pochodziła z Ducatis 1098sp. Jest to Brembo 18/19, półradialne. Ten rozmiar pasuje całkiem dobrze do naszych tłoków 32 mm.

Oto link do niego: Brembo OE Front Brake Master Cylinder PR18/19 titanium without reservoir w/lever.61 - OPPRACING Products

Nie żebyś miał zamawiać, ale oferuje wyszukiwanie motocykli na ebay, aby sprawdzić, czy możesz znaleźć ładny, używany.

Zapłaciłem 175,00 za kompletną jednostkę. Obejmuje to dźwignię, zbiornik i włącznik światła. Z tym masterem i klockami vesrah, skuteczność hamowania jest oszałamiająca.

Głupotą jest to mówić, ale jeśli szukasz na ebay, bądź ostrożny. Ducati używają sprzęgła hydraulicznego. Oznacza to, że połowa pomp hamulcowych, które widzisz, jest przeznaczona na stronę sprzęgła i będzie bezużyteczna w tym zastosowaniu.

Jeśli znajdziesz jeden, koniecznie go kup.
Zdjęcia proszę

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

Musisz sobie wyobrazić, że to zielona Suzuki, ale oto one. Mam również przednie tarcze Brembo 330 mm, ale to nie jest/nie było wielki problem.

Pożyczyłem zaciski z gsxr 1000 z 2012 roku. Żadnego realnego powodu, poza wyglądem. Były o około 1,5-2 funty lżejsze niż standardowe zaciski, więc to było miłe.

Ze standardowymi klockami nie były zbyt dobre. Być może ulepszenie, ale może i nie. Z klockami Vesrah i tym cylindrem głównym Ducati, wow.... Jeśli kupię nowy motocykl, ten zestaw hamulcowy zostanie na nim zainstalowany, zakładając, że wszystko pasuje. Jest tak dobry.

Dostałem tarcze Brembo za 175,00, więc MUSIAŁEM je mieć, ale poważnie nie robią nic innego niż standardowe tarcze 300 mm przy użyciu tego samego zacisku, klocków i cylindra głównego.

Mimo że są o 30 mm większe niż standardowe, to nic w porównaniu ze zmianą klocków i cylindra głównego. Wyglądają fajnie i jestem pewien, że są niesamowite, ale mimo wszystko.... Płakałbym, gdybym zapłacił za nie pełną cenę.

Uczucie jest niesamowite. Nie chodzi o ogromne ilości mocy. Jest bardzo mocny, ale jest uczucie, którego po prostu nie potrafię opisać. Nazwijmy to umiejętnością określenia, czy używasz 1% lub 2% hamulców. Naprawdę czujesz to w całym zakresie i masz nieograniczoną kontrolę.

Attachments

W odniesieniu do pompy hamulcowej Ducati/brembo. Otrzymałem kilka wiadomości prywatnych z pytaniem dlaczego i "co jest innego, wymiary są tak podobne...." To, co oferuje, to czucie. W końcu, jeśli chcielibyśmy uzyskać maksymalną moc, moglibyśmy wcisnąć trzonek młotka w obracające się koło... to zablokowałoby hamulce, prawda? To byłaby sama moc, bez czucia. Trudno to opisać, ale czucie jest podobne do śrubokręta. Wiesz, jak czuje się super wysokiej jakości snap on w porównaniu do czegoś z Harbour Freight. Tak właśnie czuje się ta ulepszona pompa hamulcowa. W tym systemie jest warta mniej więcej tyle samo, co dobry zestaw klocków hamulcowych. Jeśli znajdziesz na nią okazję, to jak najbardziej. Przez "okazję" rozumiem poniżej 200,00.

W odniesieniu do pompy hamulcowej Ducati/brembo. Otrzymałem kilka wiadomości prywatnych z pytaniem dlaczego i "co jest innego, jej wymiary są tak podobne...."

To, co oferuje, to czucie. W końcu, jeśli chcielibyśmy uzyskać maksymalną moc, moglibyśmy wcisnąć trzonek młotka w obracające się koło...to zablokowałoby hamulce, prawda? To byłaby cała moc, żadnego czucia.

Trudno to opisać, ale czucie nie różni się zbytnio od śrubokręta. Wiesz, jak czuje się super wysokiej jakości snap on w porównaniu do czegoś z Harbour Freight.

Tak właśnie czuje się ten ulepszony master. W tym systemie jest wart mniej więcej tyle, co dobry zestaw klocków hamulcowych. Jeśli znajdziesz na niego okazję, koniecznie z niej skorzystaj. Przez "okazję" rozumiem poniżej 200,00.
Nie ma wątpliwości, że "czucie" jest tu kluczowym słowem. Wszystkie motocyklowe układy hamulcowe produkowane od ostatnich 25 lat są wystarczająco mocne, aby zablokować przednie koło, więc oczywiście nie chodzi o moc, ale o czucie
To znaczy, że "czucie" jest bardzo subiektywne i, podobnie jak w przypadku zawieszenia i opon, wszyscy mamy różne opinie na ten temat i to, co "czuje się dobrze" dla jednego kierowcy, nie oznacza, że będzie tak samo dla innego.
Niektórzy producenci, przychodzi mi do głowy Brembo, zyskali reputację "najlepszych". Nie zgadzam się, chociaż prawdą jest, że Brembo ma jedne z najlepszych produktów na rynku, oferują również niektóre znacznie gorszej jakości zaciski, które z pewnością nie są lepsze niż zaciski Tokico lub Nissin
Podsumowując, najlepsze jest to, co działa dla Ciebie i czujesz, że jest dla Ciebie odpowiednie.

Luc, zgadzam się. Nie sądzę, żeby nasze zaciski były czymś szczególnym lub wyjątkowo wysokiej jakości, ale nie są złe i na pewno można z nimi pracować.

Standardowa okładzina ma niski współczynnik tarcia. Ostatecznie brakuje czucia, ponieważ trzeba tak mocno pociągnąć, żeby uzyskać dobrą moc.

Może to lepszy sposób na opisanie czucia. To tak, jakby osoba używała mniejszej siły dłoni dla tego samego efektu hamowania. Kiedy nie musisz tak mocno ciągnąć, łatwiej jest być świadomym tego, co jeszcze się dzieje.

Nie obwiniam Suzuki za wybór klocków. Uważam, że oryginalny klocek wytrzyma znacznie dłużej niż wysokotarciowe klocki z rynku wtórnego. Będę miał szczęście, jeśli zobaczę 8000 mil z klockami Vesrah.

Używałem OEM Brembo 18 x 19 przez kilka lat i zgadzam się, że działa dobrze (chociaż, będąc częścią OEM, jest zbudowany w określonej cenie). Należy jednak pamiętać, że to urządzenie było (po raz pierwszy?) używane z zaciskami Brembo M4 z tłokami 4 x 34 mm (w 1098/1198), gdzie działało bardzo dobrze. Używając wspomnianego pompy z tłokami 4 x 32 mm (jak w zaciskach GSX-S), poświęcisz czucie i moc (mniejsza przewaga mechaniczna). Używałem tego pompy z zaciskami Nissin z F4i (bardzo solidny zacisk z tłokami 34/32 mm) i zachowałem go, gdy przeszedłem na monobloki Nissin z 2009 Daytona 675 (tłoki 32/32 mm) i zrobił to, co do niego należało. Od tego czasu zmieniłem na kutą pompę Galespeed (tłok 17,5 z punktem obrotu 18 mm), ten zestaw jest DUŻO ładniejszy. Wybierz pompę w zależności od tego, jak chcesz, aby działały Twoje hamulce; jeśli lubisz twardą dźwignię (co, wbrew powszechnemu przekonaniu, faktycznie generuje MNIEJ mocy), wybierz większy tłok i/lub dłuższy pomiar punktu obrotu. Jeśli jednak lubisz bardziej miękką dźwignię (większy skok, ale więcej mocy), wybierz mniejszy tłok i/lub krótszy pomiar punktu obrotu. Jeszcze raz, NIE daj się zwieść myśleniu, że sztywniejsza dźwignia (jak ta dostarczana na przykład przez pompę 19x20) wygeneruje więcej mocy, ponieważ jest odwrotnie (ma mniejszą przewagę mechaniczną). Dla zacisku 32/32 mm moim osobistym wyborem byłby Brembo 19x16 (tylko w wersji billet; drogi, ale ładny) lub coś 17 (faktyczne 17,5 mm) z punktem obrotu 18 mm (takim jak jednostka Nissin używana w wybranych GSX-R i CBR-RR - to powiedziawszy, nie jestem pewien, co jest standardem w GSX-S, przepraszam, więc być może jestem zbędny). Możesz również postawić i dostać Brembo RCS17 (umożliwia regulację długości punktu obrotu od 18 do 20 mm) lub spróbować Galespeed (w rozsądnej cenie za najwyższej klasy produkt). FWIW, próbowałem wielu kombinacji zacisków i pomp w ciągu ostatnich lat (z moim projektem VTR1000; dzięki OCMD - Obsessive Compulsive Modding Disorder) i uważam, że najlepszą wydajność uzyskuje się dzięki konfiguracji, która generuje dużą przewagę mechaniczną. Chociaż wymaga to nieco większego skoku dźwigni, daje więcej mocy i, co najważniejsze, lepszą modulację i informację zwrotną.

Mam nadzieję, że to nie zabrzmi protekcjonalnie, bo nie mam takiego zamiaru.

dla pompy hamulcowej dla danego ciśnienia na tłokach zacisków:
mniejszy otwór = większy skok + bardziej miękka dźwignia
większy otwór = mniejszy skok + twardsza dźwignia
Lubię moją (proszę bez żartów) miękką z dużym skokiem, łatwiej jest modulować
Dawniej, gdy Z1 miała opcję drugiego hamulca tarczowego, pompa hamulcowa, która wchodziła w skład zestawu, miała większy otwór, aby uwzględnić dodatkową objętość ze względu na drugie zaciski.
Wróciłem do mniejszej konstrukcji pompy hamulcowej z pojedynczym zaciskiem. Było jak z serwobrem.

Zgadza się, Twoje doświadczenie jest na równi z moim. Z tego powodu nie rozumiem, dlaczego ktokolwiek miałby chcieć głównego cylindra 19x20 (chyba że używasz tłoków zacisku 38 mm....), ale takie jest życie w wolnym społeczeństwie, każdemu według jego potrzeb.... Pomijając to wszystko, najtańszym i najskuteczniejszym sposobem na poprawę hamulców są zwykle przewody w oplocie (jeśli nie są w standardzie) i dobrej jakości klocki...

Discussion starter · #33 ·
Zapomniałem dać znać. Skończyło się na tym, że kupiłem zestaw klocków hamulcowych EBC HH na przód. Różnica była natychmiast zauważalna, o wiele lepsze początkowe hamowanie i mocniejsze odczucie niż w przypadku oryginałów.

Mikstr, nie chciałem cytować wszystkiego, co powiedziałeś, ale dziękuję za zamieszczenie prawdziwych, przydatnych informacji. Jest bardzo mało informacji, jeśli chodzi o przełożenia pompy hamulcowej. Zgadzam się, nie sądzę, żeby 18x19 było idealne, ale to ogromna poprawa i kosztowało 175,00. Wiele osób cytuje wykresy, które pojawiają się, gdy googlamy ten temat, ale bardzo niewiele osób faktycznie wypróbowało którąkolwiek z kombinacji. Mogę sobie tylko wyobrazić, jak to jest z konfiguracją, którą masz na zdjęciu. Jeśli chodzi o siłę dłoni, czyż nie o to nam chodzi? Czuję, że próbujemy znaleźć kombinację hamulców, która pomija siłę dłoni. Jeśli jego dłonie staną się wystarczająco silne, nie będziemy potrzebować zacisków. Może sięgnąć w dół i chwycić obracający się dysk palcami. Jeśli idziesz tak głęboko, Jaked, myślę, że spojrzałbym na kilka różnych klocków hamulcowych, zamiast budować wokół ebc. Kolejna rzecz do uwzględnienia (JAK???), z oem brembo 18x19, która została zapożyczona od Ducati, to fakt, że tak naprawdę nie jest to radialna pompa hamulcowa. Zamiast tego, tłok biegnie pod kątem 90 stopni od drążka (radialnie) lub równolegle do drążka (konwencjonalnie), model Ducati ma tłok pod kątem 45 stopni. Wierzę, że dlatego możemy go używać w tej aplikacji i sprawiać, że działa tak dobrze. Będziecie musieli wpaść, jeśli kiedykolwiek będę musiał zdjąć przednie koło. Mój rower był wyposażony w tarcze 300 mm. Teraz ma tarcze 330 mm. To pozostawia bardzo mało miejsca na umieszczenie zacisków. Wciąż nie jestem pewien, jak się tam dostały. Gdyby tarcza miała 330,00000001 mm, nie sądzę, żeby zacisk pasował.

Moim zdaniem pompa hamulcowa zapewni najlepsze rezultaty. Mój motocykl z dźwignią wysuniętą maksymalnie na zewnątrz ma od 3/4" do pełnego 1" skoku zanim zacznie tłoczyć płyn do tłoczków. Mój motocykl wyścigowy GSXR robi to samo z moim zestawem Superstock i z zanikiem hamulców w ciągu 8 okrążeń nie mogę już używać 1-2 palców, ale całej dłoni, ponieważ dźwignia zbliża się do uchwytu... :( Suzuki naprawdę musi to naprawić, moim zdaniem, ponieważ niedopuszczalne jest posiadanie tak dużego luzu zanim ciśnienie zostanie przyłożone do tłoczków.

Nie mam pojęcia, jak Suzuki i Brembo wybrały układ hamulcowy (przewody, rozmiary itp.) i jak rozkłada się odpowiedzialność.

Próba uzyskania odpowiedzi od lokalnych dealerów na temat tego, jak je ulepszyć, nic nie dała.

Wymieniłem płyn hamulcowy kilka razy, ale zawsze działają tak samo. Czasami trzeba je trochę przepompować, aby przywrócić je do normy. Czasami po zaparkowaniu na kilka godzin, po jeździe i mocnym hamowaniu, robią się płaskie i trzeba je kilka razy przepompować, wtedy znów działają. Zawsze działają ze środkowym palcem, ale nie zawsze z takim samym stałym naciskiem.

Wielu Włochów nie jest zbyt miłych (pech) w kontaktach z klientami z USA (inna mentalność obsługi klienta).

Może jeśli wystarczająca liczba z nas wyśle im e-mail z podstawowym pytaniem, jak je lepiej ulepszyć, być może wszyscy otrzymamy ekspercką odpowiedź od ich inżynierów.

To jest link, którego użyłem, wydaje się być poprawny. (Jeśli nie, daj mi znać)

Contacts | Brembo - Oficjalna strona internetowa

Muszę być jednym z szczęśliwców. Moje klocki OE z 2017 roku były niejasne i niespójne, a do szybkiego zatrzymania wymagana była spora siła nacisku. Po prostu wkurzyłem się na to po przejechaniu 1600 mil na oryginalnych i wymieniłem je na klocki SBS RS po przeczytaniu dobrych recenzji. Poprawiona siła hamowania, spójność, czucie i wymagane ciśnienie. Wszystko rozwiązane. Pięknie.

A ok!

Muszę być jednym ze szczęśliwców. Moje klocki OE z 2017 roku były niejasne i niespójne, a do szybkiego zatrzymania wymagane było spore ciśnienie. Wkurzyłem się na to po 1600 milach na oryginalnych i wymieniłem je na klocki SBS RS po przeczytaniu dobrych recenzji. Poprawiona siła hamowania, spójność, czucie i wymagane ciśnienie. Wszystko rozwiązane. Piękne.
Interesujące, jak wszyscy się różnimy, a jednak wyciągamy z tego co najlepsze. Cieszę się, że udało Ci się to rozgryźć.

Miałem również szczęście z klockami, są spójne i równe. To ciśnienie trochę się zmienia, ale żyję z tym od ponad 51 tys. mil. Nie narzekam na to, tylko jeśli mógłbym lepiej rozwiązać problem z ciśnieniem, to bym to zrobił, do tego czasu..........................f**** it, po prostu jedź dalej! ;)

Przejechałem moim Gixxusem dopiero 200 mil i chociaż hamulce są dobre po ich użyciu, uważam za niepokojące, że dźwignia musi przebyć taką drogę, zanim zacznie twardnieć. Mój drugi motocykl to 27-letni FJ1200 z ABS, niebieskimi zaciskami, przewodami w oplocie i klockami HH, który hamuje o wiele szybciej niż mój Gixxus. Nie mówię, że zatrzymuje się szybciej, tylko że szybciej twardnieje po naciśnięciu dźwigni. Proszę o brak dziecinnych komentarzy :) :) (Y) Zakładając, że Gixxus ma pompę ABS i przedłużone przewody, czy można wiele zyskać na płukaniu i odpowietrzaniu układu, czy muszę przejść na przewody w oplocie i klocki HH?

21 - 40 of 59 Posts