GSXS 1000 Forum banner

Podstawowy TPS może być kluczem do SNATCH???

1 reading
250K views 728 replies 99 participants last post by  Jimmy  
#1 · (Edited)
Przepraszam, usunięto post, znalazłem go wspomnianego przez innego.....

Pozdrowienia

#2 ·
Przepraszam, usunięto post, znalazłem go wspomnianego przez innego.....

Cheers
To nie ma znaczenia, było daleko na liście i byłem zainteresowany tym, co inni mieli do powiedzenia, nie zapominajcie, że cały czas przychodzą nowicjusze z nową wiedzą lub przynajmniej odświeżcie inny wątek swoimi przemyśleniami.;)

#3 ·
O.K., chodziło o dostosowanie Primary TPS, aby uzyskać znacznie lepszą przepustnicę włącz/wyłącz, ponieważ odcięcie paliwa zostałoby zatrzymane poprzez poinformowanie ECU, że przepustnica główna jest nadal otwarta. Znalazłem to na forum GSR. Wyszukaj w internecie "Tamed The Beast". Zauważyłem również, że opublikowano biuletyn serwisowy dotyczący wymiany ECU przez Suzuki, więc skontaktuj się ze swoimi dealerami w sprawie modeli, których to dotyczy, znajduje się on na tej stronie w sekcji "Suzuki Is Listening" na stronie 15......Service Bulletin Issue No. M-T-0012.........Zamierzam skontaktować się z moim dealerem w poniedziałek!!!!

#7 ·
Właściwie dostosowałem główny TPS w moim modelu gsx-F. Efekt szarpania został wyeliminowany. Drugim efektem jest to, że obroty biegu jałowego wzrosły o około 200 obr./min, opcje TC będą regulowane tylko przy włączonym zasilaniu i nierozgrzanym silniku. To naprawdę mi nie przeszkadza, ponieważ motocykl jeździł o wiele płynniej bez szarpania. Moje powody, dla których wybrałem płynną jazdę, są takie, że skrzynia biegów wydaje się przejmować całą moc. Obawiałem się, że zęby w skrzyni biegów zużyją się jeszcze przed upływem okresu gwarancyjnego. Denerwuje mnie również to szarpane, luźne uczucie. Zadziałało w moim przypadku.

#9 ·
O.K. Więc oto moje dzisiejsze ustalenia............i nie przypisuję sobie zasług za nic, ponieważ zostało to oczywiście udokumentowane przez innych.

Sprawdziłem numer części mojego ECU i mam najnowszy numer części zgodnie z Biuletynem Suzuki, wszystko dobrze, więc pomyślałem, no cóż, jestem tam trzeci, sprawdzę pozycję mojego Primary TPS. Cóż, patrzcie, zanim w ogóle włączyłem tryb serwisowy, mogłem zobaczyć, że jest problem. Jak widać na zdjęciu, TPS ma fabryczny biały znak na nim.........czy wszyscy widzą, co tu jest nie tak!!!!!

Więc zdjąłem osłonę z złącza trybu serwisowego, zrobiłem zwarcie 2 pinów i odpaliłem go.........pamiętajcie, że to było po wcześniejszym, odpowiednim rozgrzaniu motocykla. Zdjęcie 2 z deski rozdzielczej potwierdziło "_C00" spowodowane zdjęciem 1 pokazującym dolną pozycję TPS. Cóż, dla tych, którzy nie przeszli tej procedury, jest ona niezwykle łatwa do wykonania i zajęła tylko 5 minut, gdy już jest gotowa do uruchomienia.

Przy wyłączonym zapłonie odłączyłem Secondary TPS, aby uzyskać dostęp do śruby Torx Primary TPS, którą poluzowałem na tyle, aby móc lekko zmienić jej położenie w razie potrzeby. Podłącz ponownie Secondary TPS i uruchom motocykl. Następnie bardzo nieznacznie przesunąłem TPS z powrotem w kierunku jego pierwotnej pozycji białego znaku z fabryki.........poczekałem około 5 sekund i wyświetlacz zmienił się na -C00........jeszcze trochę i miałem go na wysokim poziomie. Kilka razy spróbowałem przepustnicy, aby się uspokoiła, a następnie ponownie sprawdziłem, czy właśnie osiąga górną pozycję na desce rozdzielczej. Wyłączyłem zapłon.........odłączyłem złącze Secondary TPS, dokręciłem śrubę Torx TPS i ponownie zamontowałem złącze S/TPS. Włączyłem zapłon, uruchomiłem motocykl i ponownie sprawdziłem deskę rozdzielczą ......wszystko dobrze, a teraz biała linia fabryczna była prawie idealna. Dziwne, że zostało to zmienione przez fabrykę lub kogoś innego, aby ewentualnie przejść testy emisji. W każdym razie czas na krótką jazdę próbną.

Tylko 10-minutowa przejażdżka lokalną drogą, ale jaka różnica............Płynne przejście z przepustnicy Wł./Wył. w zakresie obrotów od 5K - w górę, niezależnie od wybranego biegu. Brak poszukiwań i skoków podczas próby utrzymania stałej prędkości od 50 km/h do ponad 100 km/h i testowane w zakresie obrotów 2,5 K i wyżej. Możliwość utrzymywania linii zakrętów teraz z roll-ons przez zakręty, dając płynny napęd zamiast ogromnego skoku z linii. Mam teraz motocykl, na który liczyłem. Mimo że był to tylko krótki test, różnica jest jak dzień i noc. Czas będzie czynnikiem decydującym i jestem pewien, że odpowiednie ponowne mapowanie ECU doprowadzi do jeszcze lepszych rezultatów, ale w sumie około godziny mojego czasu i bez wydanych pieniędzy ..........SUPER SZCZĘŚLIWY!!!!

Attachments

#10 ·
<snip-detailed-stuff-for-fixing>
Tylko 10-minutowa przejażdżka lokalną boczną drogą, ale jaka różnica............Płynne przejście z gazu na gaz w zakresie obrotów od 5 tys. obr./min - w górę, niezależnie od wybranego biegu. Brak szukania i skoków podczas próby utrzymania stałej prędkości od 50 km/h do ponad 100 km/h i testowane w zakresie obrotów 2,5 tys. obr./min i wyżej. Teraz mogę trzymać linie zakrętów z rolkami przez zakręty, zapewniając płynną jazdę zamiast ogromnego skoku z linii. Teraz mam motocykl, na który liczyłem. Mimo że to był tylko krótki test, różnica jest ogromna. Czas pokaże, a jestem pewien, że odpowiednie ponowne mapowanie ECU doprowadzi do jeszcze lepszych rezultatów, ale w sumie około godziny mojego czasu i bez wydawania pieniędzy ..........SUPER SZCZĘŚLIWY!!!!
To wspaniałe znalezisko! :)

#21 · (Edited)
To może być interesujące do sprawdzenia. Jak włączyć motocykl w tryb serwisowy/dealera? Gdzie znajdują się przewody i co muszę zewrzeć?

Dzięki
Złącze serwisowe znajduje się pod tylnym siedzeniem w pobliżu przekaźnika migaczy. Możesz kupić przełącznik trybu serwisowego na Ebay za 14 funtów
http://www.ebay.co.uk/itm/262039944967?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK:MEBIDX:IT
Myślę, że wszystko, co robi, to zwiera złącze, można po prostu użyć przewodu połączeniowego, jeśli nie chcesz kupować. Proszę, popraw mnie, jeśli się mylę. :)

#17 ·
Cholera jasna. Właśnie to zrobiłem.
Zrobiłem też test podstawowy na Booster Plug.
Przy okazji, nie mam żadnych innych modyfikacji poza throttle tamer.
Więc to nie jest prawdziwy test podstawowy, ale pamiętam, jak motocykl czuł się tysiąc km temu przed throttle tamer.

Najpierw zrobiłem kilka podstawowych przejazdów:
1. Odłączony booster plug - Szarpie, ale jakoś wygładzony od whe
2. Podłączony booster plug - gładki, nie tak szarpany, ale ma dźwięk polowania na paliwo poniżej 50000 obr./min.

Teraz ustaw TPS za pomocą powyższych metod na -C00
1. Odłączony booster plug - Czuje się tak, jak powinno być z fabryki, jak wszystkie moje inne suzuki w przeszłości. To klasyczne, fabryczne odczucie
2. Podłączony booster plug - Jak numer 1, ale z dużo większym dołem.

Nigdy tego nie podejrzewałem, ponieważ myślałem, że będą poprawne z fabryki. Dzięki wam

#19 ·
Kawasaki sprzedaje wtyczkę, która wchodzi pomiędzy rzeczywisty tps a sam motocykl. Jestem pewien, że Suzuki też taką ma.

Ułatwia to uzyskanie punktu połączenia dla multimetru. Ten tps jest tak wrażliwy na ruch, że podłączenie miernika umożliwia precyzyjną regulację, a także masz konkretną liczbę, którą możesz podać innym do wypróbowania.

To, co sprawiło, że wtyczka adaptera była fajna, to możliwość pozostawienia miernika włączonego podczas pracy motocykla, dzięki czemu łatwo było wypróbować różne ustawienia i móc powiedzieć następnemu facetowi: „Hej, 1.067 działało naprawdę dobrze…” lub cokolwiek to była za liczba.

Znalazłem to w instrukcji serwisowej motocykla. Zdecydowanie za drogie za 35,00, ale łatwo było z tym pracować.

#28 ·
Nie zawracaj sobie głowy narzędziem Genuins Suzuki... Możesz użyć spinacza do papieru lub kupić tańszy na ebay... och i będziesz potrzebować odpowiedniego bitu Torx... To wszystko, co zrobiłem na moim SV1000...!!:)
Przepraszam, odnosiłem się do postu rcannon409, złącza, które wtyka się w wiązkę przewodów na tps, aby można było dokonać dokładnego pomiaru, a nie przewodu z przełącznikiem, który wtyka się przy przekaźniku błyskowym.

Wysłane z mojego SM-G935F używając Tapatalk

#32 ·
Chociaż to wszystko brzmi wspaniale i będę próbował i mam nadzieję, że zadziała, zastanawiam się.....jeśli to jest rozwiązanie problemów z przepustnicą, dlaczego Suzuki wymienia ECU?
Wyobrażam sobie, że dużym problemem są zasady.

Nie mamy żadnych.

Suzuki musi żyć w wynikach emisji, które wysłali, a my nie.

Kiedy zmienimy to ustawienie,

#35 ·
Mam nadzieję, że każdy, kto zainstalował Power Commander lub Bazzaza, ustawił TPS poprawnie, zanim dostroił mieszankę paliwowo-powietrzną.

Więc chyba to naprawdę była bestia ze związanymi rękami. Cieszę się, że ten wątek został założony. Pojechałem dziś na przejażdżkę do pracy. Rower sprawuje się idealnie. Mam GSXS z pierwszej serii i to dzień i noc.

#40 ·
Właśnie wypróbowałem sztuczkę ze spinaczem. Jedyną zmianą na desce rozdzielczej jest to, że gaśnie kontrolka ABS, wydaje się, że nie mogę przejść w tryb serwisowy.
To biała wtyczka z nasadką z gumowymi korkami, wchodzą do niej dwa przewody, czarny i biały oraz czerwony.? Z tyłu w pobliżu przekaźnika migacza? Podłączony blisko czegoś innego?
Próbowałem również z przewodem elektrycznym z tym samym rezultatem.
Uruchomiłem silnik.
??

#42 · (Edited)
Myślę, że to może być łącznik ABS, który podłączasz. To ten drugi z szarą pianką wokół niego.
Właśnie wypróbowałem sztuczkę ze spinaczem. Jedyną zmianą na desce rozdzielczej jest to, że gaśnie kontrolka ABS, wydaje się, że nie mogę przejść w tryb serwisowy.
To biała wtyczka z nasadką z gumowymi korkami, wchodzą do niej dwa przewody, czarny i biały oraz czerwony.? Z tyłu w pobliżu przekaźnika kierunkowskazów? Podłączony blisko czegoś innego?
Próbowałem również z przewodem elektrycznym z tym samym rezultatem.
Uruchomiłem silnik.
??